Historia - mi贸d na 艣wiecie

W艣r贸d Polak贸w panuje powszechne przekonanie, 偶e mi贸d pitny jest jedynie polskim napojem. Znany tylko w Polsce, jest niemal偶e naszym god艂em narodowym. Najpierw mieli go syci膰 S艂owianie i Piast Ko艂odziej, p贸藕niej pijali go Sarmaci ze swym najs艂ynniejszym przedstawicielem i or臋downikiem miodu - Zag艂ob膮. Niestety jest to jeden z tych mit贸w, kt贸re nie maj膮 oparcia w rzeczywisto艣ci. W rzeczywisto艣ci mi贸d pitny by艂 najprawdopodobniej pierwszym napojem alkoholowym jaki w og贸le wyrabia艂 cz艂owiek. Podobno ambrozja pijana przez bog贸w na Olimpie by艂a niczym innym jak miodem. Miody robili Grecy i Rzymianie - pisa艂 o nich Pliniusz, pisa艂 r贸wnie偶 Apiciusz w najs艂ynniejszej ksi膮偶ce kucharskiej Rzymskiego Imperium, w kt贸rej zawarte by艂y r贸wnie偶 przepisy na wytwarzanie tego trunku. Znali go r贸wnie偶 barbarzy艅cy - Germanowie i Skandynawowie - wzmiankuj膮c o nim w swej mitologii, miodami nie gardzili r贸wnie偶 Celtowie. We Francji i Anglii mi贸d znano od setek lat - od pie艣ni Chaucera, po dw贸r El偶biety I i czasy Szekspira. Jeszcze w XIX wieku misjonarze podawali przepisy na miody pitne robione w Etiopii, a niekt贸re plemiona Ameryki Po艂udniowej do dzi艣 odbywaj膮 co roku 艣wi臋ta miodu, do kt贸rych przygotowania trwaj膮 3 miesi膮ce. Obecnie miody pitne wyrabia si臋 w wielu krajach i niemal na wszystkich kontynentach. Miodosytnie istniej膮 we wszystkich prawie krajach europejskich, w Stanach Zjednoczonych i w Rosji. Zainteresowanie przesz艂o艣ci膮, histori膮, dawnymi tradycjami i obyczajami sprzyja wyra藕nie wzrostowi popularno艣ci miod贸w pitnych.